Hvis du ikke kan læse nyhedsbrevet, kan du  se det i din browser

 

Kære

Nyhedsbrev november

/Files/Images/dk/nyheder/natur_vinter_nyhed.jpg
 

Minivådområder og gratis rådgivning

Det er tid til at kigge på sine arealer, og finde ud af, om der kan etableres et minivådområde. Minivådområder er et virkemiddel, der bidrager til at reducere kvælstofudledningen, og på den måde et bedre tiltag end regulering på markfladen. Derfor hilser vi muligheden velkommen og en ordning med fuld finansiering er netop sparket i gang. Oplandskonsulentordningen er en gratis konsulentordning, som blandt andet giver gratis rådgivning om tilskud og etablering af minivådområder. Før det giver mening at etablere et minivådområde, skal man dog have et opland på mindst 30 hektar, men selve minivådområdets størrelse er kun på 1 % af drænoplandet. I LMO har vi fire oplandskonsulenter, der er knyttet til Team Midtjylland. Mere information kan findes på www.oplandskonsulenter.dk, men du kan også selv tjekke dine arealer på Landbrugsstyrelsens MiljøGIS. Tilskudsordningen åbner 1. februar 2018.

 

Status på Vandråd

LandboForeningen Midtjylland sidder med i Vandråd Randers Fjord/Gudenåen og Limfjorden. Her har I bidraget med vigtigt lokal viden, som vi har bragt ind i vandrådsarbejdet på bedst mulige vis. Rammerne for arbejdet har beklageligvis været under dyb kritik - en kritik vi har rejst løbende og som vandrådene nu i fællesskab vil rejse overfor ministeren. 

Både afvandingsinteresser og natur- og miljøhensyn er blevet tilgodeset. Vi har fået taget vandløb ud med afvandingsproblemer, men har også sagt ok til vandløb med store naturværdier, primært placeret i skov og naturområder. Slutteligt må vi dog konstatere, at det ikke på nogen måde har været realistisk, at lave det  ønskede virkelighedstjek indenfor den ramme vi har haft til rådighed.

Vandrådene afslutter deres arbejder ult. 2017.

 

Ny afgrænsning af Natura2000 områderne

Natura 2000 områderne er ved at blive ændret, og i den forbindelse er der foreslået at tage 28.000ha ud af Natura 2000, mens 5000ha natur er blevet udpeget til ny Natura 2000 natur.
Har du en bedrift inden for 500m af et eksisterende eller kommende Natura2000 område, har du modtaget et brev i din e-boks.  Hvis du har arealer, der nu er udpeget som Natura 2000, eller har du arealer du gerne vil have taget ud af et eksisterende Natura 2000 område, så skal det måske ske via et høringssvar senest den 3. jan 2018. Har du brug for individuel rådgivning, kontakt Louise Damgaard Thomasen fra LMO, tlf.: 23727084.

Nedenfor er listet de Natura 2000-områder hvor der er særlige ændringer i Viborg Kommune.
I område nr. N30, ved Skals Ådal, er forslået reduceret med nogle store arealer af intensivt dyrkede arealer, mens der tilføjes mindre naturarealer.
I område nr. N33, ved Tjele Langsø, er forslået reduceret med et stort areal syd for søen.
I område N34, ved Branstrup Mose og N37, ved Rosborg Sø, er der forslået små ændringer.
I område N35, ved Hald Sø, er forslået reduceret med små arealer.
I område N38, ved Bredsgård Sø, er forslået reduceret med arealer rundt om hele området.
I område N39, ved Mønsted Ådal, er forslået reduceret med intensivt drevne landbrugsarealer og udvidet med mindre naturarealer langs hele ådalen.
I område nr. N40 i H226, ved Karup Å, helt specifikt syd for Resenfelde, er forslået udvidet med et større areal, der i dag er klassificeret som overdrev.

Nedenfor er listet de Natura 2000-områder hvor der er særlige ændringer i Silkeborg Kommune.
I område N49, ved Gjern Bakker, er forslået udvidet med små naturarealer.
I område N52, ved Salten Å, er forslået reduceret med nogle små arealer, mens der tilføjes mindre naturarealer syd for åen.
I område N53, ved Vrads, for H49, er forslået reduceret med store arealer både i det nordlige og sydlige område. For F34, er forslået udvidet med Vellingskov og en del af Gludsted Plantage.
I område N57, ved Silkeborgskovene, er forslået udvidet med flere områder af mindre naturarealer i området omkring Virklund.
I område N228, ved Stenholdt, er forslået udvidet med små arealer og det er reduceret med et bebygget areal og et mindre landbrugsareal.

 

Studietur

Bestyrelsen var primo oktober på 2 dages studietur til Bruxelles. Det var et tæt pakket program, hvor vi bl.a. mødtes med lederen af L&F´s kontor i Bruxelles Anette Toft. De gør et fantastisk arbejde på kontoret for at varetage den danske landbrugs interesser. I EU sammenhænge er Danmark blot en lille brik, idet vi blot sidder på 13 ud af Europa Parlamentets 751 pladser. Derfor er det en vanskelig opgave at varetage vores interesser - men de kæmper kampen hver dag i Bruxelles.

Vi mødtes også med EU parlamentariker Jørn Dohrmann og Christel Schaldemose. Vi medbragte bl.a. et par konkrete problemstillinger, som vi gerne ser politikerne arbejder for: Dato tyranni skal erstattes af god landmandsskik, brakslåning bør foregå efter et rotationsprincip (så vi på den måde kan skåne fasaner, sommerfugle etc.) og så skal der ses på udfordringer med udløbsdatoer på batch numre selvom selve sprøjtemidlet stadig er godkendt.

 

Politisk møder

I uge 42 havde foreningen inviteret folketingspolitiker Karin Gaardsted med en tur på landet. Hensigten var at klæde Karin på, da hun genindtræder i Landbrug Fødevare udvalget i Folketinget.

Besøget gik til Jakob Gade v. Skals, hvor der bl.a. blev snakket kvælstofudledning til Hjarbæk Fjord. Desuden så vi grise hos John og Jørgen Jakobsen v. Silkeborg, hvor der bl.a. blev snakket om udfordringerne med generationsskifte og halekupering. Besøget sluttede i Gjern, hvor vi drøftede mulighederne i minivådområder.

 Vi siger stor tak til vores landmænd som stiller op til besøg - det er rigtig vigtigt at vise og fortælle politikerne om vores hverdag og de udfordringer erhvervet står overfor.

Minivådområde møde

Jarl Gorridsen, Silkeborg Kommune og folketingspolitiker Kristian Pihl Lorentzen er sat stævne ved minivådområdet i Gjern ult. nov. Hensigten er at klæde de 2 politikeren på til endnu bedre at arbejde for godkendelse af konstruerede minivådområder som  et virkemiddel i Vandplanerne. Forsøgsområdet i Gjern viser at der er rigtig god effekt på fjernelsen af kvælstof og derfor arbejder vi fra foreningens side hårdt på at få det godkendt som virkemiddel.

Afholdte medlemsmøder

Aften for unge hos Christian Børgesen

Som noget nyt har vi den senere tid haft fokus på, at erhverve nye medlemmer. Vi har derfor holdt et arrangement hos gårdejer Christian Børgesen i Rødding, uden for Viborg. Arrangementet var en stor succes med op imod 80 deltagere. Christian startede med, at vise gården og stalden frem for de fremmødte.
Derefter kørte vi ud til Christians maskinhus, hvor LU Viborg serverede øl, sodavand og pølser. Vi havde inviteret Martin Merrild til at komme og fortælle om hvad L&F har af betydning for danske landmænd, og hvorfor netop et medlemskab er så vigtigt. Martin fortalte i en times tid og kom med mange gode eksempler på, det store arbejde L&F levere, f.eks. ejendomsbeskatning i forhold til landbrugsejendomme, pesticidregler, landbrugspakken osv.
Derefter gik vores formand Frede Lundgaard på og fortalte om hvordan vi lokalt arbejder med kommunerne, Vandråd, Vådområder og ikke mindst hvordan vi samarbejder med LMO for at give den gode rådgivning.
Til sidst rundede Christian og hans kæreste af med at fortælle om, hvordan de var kommet i gang på ejendommen og også om, hvordan det var at være kæreste med en nyetableret landmand.
En rigtig spændende aften med generelt godt humør. Den har i skrivende stund givet tre indmeldelser og vi håber selvfølgelig på flere.
Aftenen hos Christian vil blive fuldt op med et politisk kursus der holdes i samarbejde med L&F, hvor der vil blive gået endnu mere i dybden med hvordan landboforeningen arbejder og hvordan vi påvirker beslutningsprocesserne, både lokalt og i folketinget.

Deltidsmøde

Vi har også afholdt et besøg for deltidssegmentet på Vindum Overgaard, hvor der både blev set på godset og den spændende gårdbutik. De 60 tilmeldte fik også en kærlig opsagn fra sikkerhedskonsulent Hans Thostrup om at passe godt på sig selv i den daglige omgang med maskiner.

 
 
 
 

Venlig hilsen
LandboForeningen Midtjylland

Se website her

 



Copyright LandboForeningen Midtjylland 2014