Viborg Kommune sænker nitratgrænsen markant

Dato: 10-08-2021

Viborg Kommune sænker nitratgrænsen markant, og det frustrerer landboformand, der har kæmpet mod den nye grænse.

Det er dybt bekymrende, når skiftende byråd kan ændre rammevilkårerne for landbruget markant.

Det mener formand i Landboforeningen Midtjylland Frede Lundgaard Madsen.

"Vi kan som erhverv ikke leve med, at byrådene, der skifter hvert fjerde år, kan lave så markante ændringer alt efter flertallet", siger formanden og fortsætter:

"Det er ikke kun, når det kommer til grundvandet, men også generelt, hvor vi ikke er trygge ved, at skiftende byråd kan beslutte, hvilke miljøregler og tiltag der skal foretages".

har råbt vagt i gevær

Sagen drejer sig om, at Viborg Kommune har valgt at sænke reaktionsgrænsen for nitrat i drikkevandet markant i forhold til andre kommuner.

Noget, der bl.a. kan ramme kartoffelavler Henrik Nordestgaard ved Karup.

Frede Lundgaard Madsen fortæller, at man har kæmpet mod stramningen, siden det blev bragt på bane første gang.

"Vi har opponeret og råbt i gevær, men vi har ikke kunne trænge igennem. Vi har påpeget, at der ikke er nogen alarmklokker, der bimler, men i politik er det som bekendt flertallet, der bestemmer", siger han.

tvivler på retssag

Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse er gået ind i sagen og har lagt sag an mod staten, men retssager er en svær vej at gå, mener Frede Lundgaard Madsen.

"Der er en folkestemning, hvor man er nervøs for nitrat og brug af pesticider. Det har politikerne reageret på med bl.a. de boringsnære beskyttelsesområder. Det, kan vi godt mene, er forkert, men det er et bredt flertal, der besluttet det", siger landboformanden og fortsætter:

"Så er der nogen, der tror på, at man kan vende folkestemningen med retssager, og det er helt legitimt. Det er man i frie ret til at gøre. Jeg tvivler måske bare på, at det har en effekt. Derfor vælger vi en vej, hvor vi kæmper en brav kamp i de fora, hvor beslutningerne bliver truffet".

Høringsfasen i Viborg Kommune er netop afsluttet i sidste uge.

 

KOM MED PÅ GRYDSTEN LANDBRUG OG OPLEV PRÆCISIONSJORDBRUG

 

Landboforeningen Midtjylland inviterer til en inspirerende aften på Grydsten Landbrug om bæredygtigt og økonomisk landbrug med præcisionsteknologi d. 6. juni.

 

- Vi arbejder med præcisionsjordbrug inden for gødning, såning og sprøjtearbejde for at hæve udbyttet på vores meget kuperede arealer og uensartede marker, og få mest muligt ud af kvælstof. Vi sår gradueret for at komme ned i plantetal men samtidig også have planter nok, siger Thomas Østergaard, ejer af Grydsten Landbrug.

 

Thomas har haft bedriften siden 1999, og man kan møde både ham og Morten Balle fra MBA-agro på aftenen samt planteavlskonsulent Christian Lervad-Bach. MBA-agro sår raps på Thomas’ marker.

 

- Præcisionsjordbrug handler om økonomi, bæredygtighed og miljø. Vi har specialiseret os i det, og arbejder med det hele tiden og udvikler løbende vores viden og erfaring om det. Man sparer på ressourcer og input ved at køre præcisionsjordbrug, siger Morten Balle, ejer af MBA-agro.

 

Planteavlskonsulent Christian Lervad-Bach vil svare på spørgsmål og lægge op til en inspirerende aften for gæsterne.

 

- Vi vil snakke om maskinvalg og -strategi, og høre om Thomas’ erfaringer med, hvordan er han kommet i gang med præcisionsjordbrug, hvilke typiske fejl man kan begå. Vi vil fortælle om maskinerne til at køre graduering, og give en gennemgang af maskinerne på bedriften. Vi kigger på en vårbygmark, hvor udsæden er gradueret og tager en faglig diskussion om udsædsmængden, hvor alle kan være med, siger Christian Lervad-Bach.

 

Thomas Østergaard er i øvrigt griseproducent, og driver 430 hektar hvede, raps, rug og byg med præcisionsudstyret.

 

Arrangementet finder sted 6. juni klokken 19, hvor der startes på Nabevej 17 og sluttes af på Vesterbyvej 9b i Viborg. Man kan tilmelde sig på tlf. 3050 0636.