BNBO møde

Dato: 09-10-2020

Opfordring på BNBO-møde: Vær på forkant, og få en frivillig aftale i hus

Mandag den 5. oktober var knap 50 lodsejere mødt op til medlemsmøde i Landboforeningen Midtjylland.  Aftenens emne var BNBO og de muligheder og faldgruber, der kan være, når man skal finde en god individuel løsning på de arealer, hvor det i 2023 bliver forbudt at anvende pesticider. Ud over et politisk og fagligt oplæg om BNBO var fagfolk fra Favrskov, Viborg og Silkeborg kommuner også på banen.

- Med mødet ønsker vi at klæde lodsejerne på, så de kan forholde sig til den lovgivning, der er vedtaget i Folketinget. Det er vigtigt, at de kender de værktøjer og muligheder, de har, når de skal forholde sig til konsekvenserne af lovgivningen og finde den løsning, der passer til netop deres situation. Det har været en rigtig god aften med interessante faglige oplæg, mange spørgsmål og en smule skepsis fra enkelte af deltagerne, fortæller formand for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen. Han fortsætter:

- Vi gør en stor indsats for, at de frivillige aftaler skal lykkes, men vi støder selvfølgelig på udfordringer undervejs. Det kan ikke undgås. At have BNBO’ere på sin jord kan være en kompliceret affære. Hvor skal man starte, og hvor skal man slutte? Jeg er sikker på, at medlemsmødet har været med til at sætte gang i nogle tanker og skubbe til processen.

 

En fair behandling

Indtil 2023 kan lodsejerne indgå frivillige aftaler med vandværket. Derefter vil der blive indført en generel kompensationsordning, der endnu er ukendt.

- Vi opfordrer helt klart vores medlemmer til at være på forkant og få en frivillig aftale på plads, som de selv kan være med til at forme. Det er selvfølgelig afgørende, at de får en fair behandling, når der kommer restriktioner på deres jord. De skal have fuld erstatning, men løsningen kan ikke slås op i en tabel, da det vil være individuelt og ud fra den enkelte lodsejers situation og de arealer, som bliver berørt, understreger Frede Lundgaard Madsen. Han sluttede aftenen:

- Det er meget vigtigt, at I som lodsejere selv tager teten i denne proces. Det er jer, der skal finde løsninger sammen med kommunen og vandværket. Tak for i aften. Nu skal I hjem og regne på, hvad den fuldstændige erstatning er for jer.

 

For yderligere oplysning kontakt:

Formand for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen, på telefon 24 22 99 53

KOM MED PÅ GRYDSTEN LANDBRUG OG OPLEV PRÆCISIONSJORDBRUG

 

Landboforeningen Midtjylland inviterer til en inspirerende aften på Grydsten Landbrug om bæredygtigt og økonomisk landbrug med præcisionsteknologi d. 6. juni.

 

- Vi arbejder med præcisionsjordbrug inden for gødning, såning og sprøjtearbejde for at hæve udbyttet på vores meget kuperede arealer og uensartede marker, og få mest muligt ud af kvælstof. Vi sår gradueret for at komme ned i plantetal men samtidig også have planter nok, siger Thomas Østergaard, ejer af Grydsten Landbrug.

 

Thomas har haft bedriften siden 1999, og man kan møde både ham og Morten Balle fra MBA-agro på aftenen samt planteavlskonsulent Christian Lervad-Bach. MBA-agro sår raps på Thomas’ marker.

 

- Præcisionsjordbrug handler om økonomi, bæredygtighed og miljø. Vi har specialiseret os i det, og arbejder med det hele tiden og udvikler løbende vores viden og erfaring om det. Man sparer på ressourcer og input ved at køre præcisionsjordbrug, siger Morten Balle, ejer af MBA-agro.

 

Planteavlskonsulent Christian Lervad-Bach vil svare på spørgsmål og lægge op til en inspirerende aften for gæsterne.

 

- Vi vil snakke om maskinvalg og -strategi, og høre om Thomas’ erfaringer med, hvordan er han kommet i gang med præcisionsjordbrug, hvilke typiske fejl man kan begå. Vi vil fortælle om maskinerne til at køre graduering, og give en gennemgang af maskinerne på bedriften. Vi kigger på en vårbygmark, hvor udsæden er gradueret og tager en faglig diskussion om udsædsmængden, hvor alle kan være med, siger Christian Lervad-Bach.

 

Thomas Østergaard er i øvrigt griseproducent, og driver 430 hektar hvede, raps, rug og byg med præcisionsudstyret.

 

Arrangementet finder sted 6. juni klokken 19, hvor der startes på Nabevej 17 og sluttes af på Vesterbyvej 9b i Viborg. Man kan tilmelde sig på tlf. 3050 0636.