Kandidatmøde med Søren Søndergaard

Dato: 29-09-2020

En stærk kandidat med både kant og tålmodighed

 

Tirsdag den 29. september havde foreningerne bag Velas og LFØ besøg af Søren Søndergaard. Godt 40 af foreningernes delegerede havde valgt at benytte lejligheden til at blive klogere på, hvem den unge kandidat til formandsposten i Landbrug & Fødevarer er.

- Vi står i en speciel situation – i et ingenmandsland. Vi er i en tid med Corona og kan ikke holde et almindeligt delegeretmøde. Og så er der indtil videre kun én kandidat til både viceformands- og formandsposten, indledte Søren Søndergaard aftenen. Han fortsatte:

- Jeg tror, der er mange, som tænker, at Søren Søndergaard er ham den unge på 40 år, og det er jo rigtigt. Til gengæld har jeg altid prøvet at give den gas og sætte mig ind i tingene. Jeg håber, at alderen kan være min fordel og være med til at åbne nogle døre. Mange ministre er jo yngre – eller kun lidt ældre - end mig, understregede han.

En spændende debat

På kandidatmødet blev der drøftet en lang række faglige emner som eksport af kalve, udfordringer med afrikansk svinepest og energipolitik. Der var også spørgsmål til kandidaten om arbejdet med de kommende vandplaner og kravet om efterafgrøder.

- Det var et rigtig godt møde, hvor Søren blev udfordret med en række spørgsmål inden for næsten alle afgreninger af vores erhverv. Jeg synes, han klarede det rigtig godt. Han ved meget og har en holdning til det, han blev spurgt om. Det giver respekt, men er også nødvendigt. Det er afgørende, at vi får den rigtige mand til at stå i spidsen for Landbrug & Fødevarer, understregede Henrik Nielsen, der er tovholder i Politisk Forum, som består af formændene for de ni foreninger bag Velas.

På aftenens sidste spørgsmål - Du fortæller at du er diplomat. Kan du blive sur, og har du temperament - svarede Søren Søndergaard:

- Ja, jeg har kant, men kan også glatte ud. For mig er ingen af delene svært. Det, der er vanskeligt, er at være lige midt imellem. Det er jeg meget opmærksom på, sluttede han.

KOM MED PÅ GRYDSTEN LANDBRUG OG OPLEV PRÆCISIONSJORDBRUG

 

Landboforeningen Midtjylland inviterer til en inspirerende aften på Grydsten Landbrug om bæredygtigt og økonomisk landbrug med præcisionsteknologi d. 6. juni.

 

- Vi arbejder med præcisionsjordbrug inden for gødning, såning og sprøjtearbejde for at hæve udbyttet på vores meget kuperede arealer og uensartede marker, og få mest muligt ud af kvælstof. Vi sår gradueret for at komme ned i plantetal men samtidig også have planter nok, siger Thomas Østergaard, ejer af Grydsten Landbrug.

 

Thomas har haft bedriften siden 1999, og man kan møde både ham og Morten Balle fra MBA-agro på aftenen samt planteavlskonsulent Christian Lervad-Bach. MBA-agro sår raps på Thomas’ marker.

 

- Præcisionsjordbrug handler om økonomi, bæredygtighed og miljø. Vi har specialiseret os i det, og arbejder med det hele tiden og udvikler løbende vores viden og erfaring om det. Man sparer på ressourcer og input ved at køre præcisionsjordbrug, siger Morten Balle, ejer af MBA-agro.

 

Planteavlskonsulent Christian Lervad-Bach vil svare på spørgsmål og lægge op til en inspirerende aften for gæsterne.

 

- Vi vil snakke om maskinvalg og -strategi, og høre om Thomas’ erfaringer med, hvordan er han kommet i gang med præcisionsjordbrug, hvilke typiske fejl man kan begå. Vi vil fortælle om maskinerne til at køre graduering, og give en gennemgang af maskinerne på bedriften. Vi kigger på en vårbygmark, hvor udsæden er gradueret og tager en faglig diskussion om udsædsmængden, hvor alle kan være med, siger Christian Lervad-Bach.

 

Thomas Østergaard er i øvrigt griseproducent, og driver 430 hektar hvede, raps, rug og byg med præcisionsudstyret.

 

Arrangementet finder sted 6. juni klokken 19, hvor der startes på Nabevej 17 og sluttes af på Vesterbyvej 9b i Viborg. Man kan tilmelde sig på tlf. 3050 0636.