Nyhedsbrev november 2015
Fredningsforslag under udarbejdelse
Landboforeningen Midtjylland er orienteret om, at hovedbestyrelsen i Danmarks Naturfredningsforening (DN) i december 2013 har besluttet, at arbejde for at få gennemført en fredning af en del af Gudenådalen mellem Bjerringbro og Ulstrup. DN har inviteret Favrskov og Viborg Kommuner til at indgå i et samarbejde om fredningssagen.
Udkast til fredning omhandler ådalen i størrelsesordenen 200-350 ha langs begge sider af Gudenåen mellem Bjerringbro i vest og Ulstrup i øst.
DN skriver i sin begrundelser for at rejse fredningsforslaget, at Gudenådalen er en vigtig brik i forståelsen af det midt- og østjyske landskabs udvikling under sidste istid. Gudenådalen er over store strækninger præget af markante terrasser, der er skabt i takt med den aftagende vandføring. Men landskabet er under tilgroning, blandt andet fordi landbrugsdriften har ændret karakter som følge af den almindelige udvikling i erhvervet. Det er ikke længere almindeligt at have en besætning med husdyr, der græsser i ådalen og derved holder landskabet åbent.
Når fredningsudkastet er færdigt, er det op til det regionale Fredningsnævn, at beslutte OM der skal indledes en fredningssag. Det er først i denne del af forløbet, at de enkelte lodsejere kontaktes af Fredningsnævnet for at høre lodsejernes holdning til indholdet af fredningen.
Derfor er et fredningsudkast ikke lig med hvad en evt. fredning kommer til at indeholde.
LandboForeningen Midtjylland holder sig tæt orienteret i sagens forløb.
Silkeborg Kommune: Nyt fællesregulativ for alle kommunens vandløb er i høring
LandboForeningen Midtjylland opfordre sine medlemmer til at orientere sig i det nye fællesregulativ for alle vandløbene i Silkeborg Kommune. Forslaget er i høring frem til 23. november 2015.
Et fællesregulativ omhandler IKKE vandløbets evne til at bortlede vand. Et fællesregulativ omhandler emner som:
Et fællesregulativ har den fordel, at bestemmelserne bliver ens for alle vandløb, hvilket sikrer ligebehandling af borgerne.
I fællesregulativet er bestemmelserne harmoniseret og gjort læsbare og digitalt tilgængelige for vandløbsmyndigheden og for borgerne.
I forbindelse med udarbejdelse af udkast til fællesregulativet er konsekvensen af ændringerne undersøgt. For langt størstedelen af regulativerne svarer de nye generelle bestemmelser til regulativernes nuværende bestemmelse. I flere tilfælde mangler visse generelle bestemmelse helt i de specifikke regulativer, og bestemmelsen vil derfor blive indført med fællesregulativet. Undersøgelsen af konsekvenserne kan ses i fællesregulativets bilag.
Fællesregulativet får ikke afvandingsmæssige konsekvenser, da det ikke ændrer ved vandløbenes skikkelse, vandføring, strømrendebredde eller antallet af grødeskringer. De specifikke vandløbs regulativers beskrivelser af skikkelse og/eller vandføring, strømrendebredder og antal grødeskæringer er fortsat gældende.
Fællesregulativet indeholder enkelte nye bestemmelser.
For eksempel indføres:
• Mulighed for at skære strømrenderne med en tolerance på -/+ 10 cm for strømrender under 1 meter, og med -/+ 10 % af bredden af strømrender på 1 meter eller mere. Det giver entreprenørerne mere fleksibilitet, når de skærer grøde. Den nye bestemmelse svarer til praksis igennem flere år, da det er meget vanskeligt at skære helt nøjagtigt.
• Mulighed for at bekæmpe problemarter i hele vandløbets bredde. Problemarter er arter, der bredder sig aggressivt i vandløbet og truer vandløbets biodiversitet. Visse plantearter, såsom tykskulpet brøndkarse, kan vokse så voldsomt, at den blokerer for vandgennemstrømningen og udkonkurrerer andre arter. Det er derfor hensigtsmæssigt at indføre mulighed for at kunne bekæmpe disse arter – ikke kun i strømrenden, men i hele vandløbets bredde.
Se link: http://silkeborgkommune.dk/Kommunen/Hoeringer-og-afgoerelser/Aktuelle-hoeringer/Faellesregulativ
Nej til vindmølleparker
I Silkeborg Kommune har Plan-, miljø og klimaudvalget d. 14. september behandling ansøgninger om opstilling af vindmøller ved Marsvinslund og Bredlund. Udvalget besluttede ikke at imødekomme ansøgningerne med henvisning til Sundhedsstyrelsens igangværende undersøgelse af lavfrekvent støj.
Viborg Kommune har tilsvarende IKKE imødekommet ansøgninger om vindmøller ved Batum og Romlund
Miljøtilsyn i Viborg Kommune
Landboforeningen Midtjylland har holdt møde med formand for og et medlem af Klima og Miljøudvalget i Viborg Kommune, samt chefen for Virksomhedsmiljø og chefen for Vand og Natur. Et af punkterne på dagsorden var kommunens miljøtilsyn og hvad disse tilsyn giver anledning til af indskærpelser over for miljøforholdene på bedrifterne.
Neden for ses en tabel over, hvilke områder, der gav Viborg Kommune anledning til at indskærpe lovgivningen i tilsynsrapporten.
Det skal bemærkes, at tabellen ikke siger noget om hvor mange tilsyn, der blev gennemført i alt. Her er kun vist, de forhold, hvor der er givet en indskærpelse.
Nedenstående tabel viser, hvordan indskærpelserne er fordelt på bedriftsstørrelse.
Invitationer
SEGES Planter og miljø afholder regionale møder med titlen: I en verden med mere kvælstof. Mød Torben Hansen, Niels Peter Nørring og Ivar Ravn og hør mere nyt om Planteavlen 2015, Den politiske kampplads 2016, og hvordan fastholder vi den politiske medvind?.
Møderne foregår flere steder i landet – se mere og tilmeld dig på https://www.landbrugsinfo.dk/planteavl/sider/regionale-moeder-2015_pl_15_2340.aspx
Regionsmøde med Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Kom til Agroskolen d. 7/12 kl. 17.00-19.30. Debat med deltagelse af bl.a. Martin Merrild og Flemming Nør-Pedersen. Se mere og tilmelding på www.vjl.dk.
