Nyhedsbrev marts 2021

Dato: 24-03-2021

Generalforsamling

Hvem skulle have troet, at vores generalforsamling to år i træk skulle udsættes på grund af Corona.

I år havde vi planlagt, at generalforsamlingen skulle have været holdt den 17. marts. Det var desværre ikke muligt. Vi kan se, at andre foreninger afvikler deres generalforsamlinger virtuelt - det har bestyrelsen valgt ikke at gøre. Vi planlægger efter at afholde vores generalforsamling fysisk i løbet af juni måned, hvilket du vil blive orienteret nærmere om.

Værdi af dit medlemskab  


Tak fordi du har fornyet dit medlemskab i LandboForeningen Midtjylland. Skulle det have glippet, kan du nå det endnu. 

I år valgte bestyrelsen at give en rabat på 90% af kontingentet til LandboForeningen Midtjylland til alle bedriftsmedlemmer. Det kan vi gøre, fordi vi har en solid økonomi, og fordi vi får et stort overskud retur fra Velas.

 

Som medlem af vores forening støtter du både det politiske arbejde lokalt og det landspolitiske arbejde, som Landbrug & Fødevarer står i spidsen for.
 
Den lokale indsats
Det er meget vigtigt, at vi som din lokale landboforening gør vores indflydelse gældende på alle dagsordner. For tiden arbejder vi med konsekvenser af Silkeborg Kommunes ønske om privatisering af vandløb.
 
Vi arbejder også med konsekvenserne af de nye vandplaner - VMP3 - der i vores område retter sig mod Hjarbæk Fjord. Med de målsætninger, der er på fjorden, får det meget store konsekvenser for lokalsamfundet og de landmænd, som bor i oplandet til fjorden. Vi har nedsat en arbejdsgruppe, der er trukket i arbejdstøjet og er kommet godt i gang.

I samarbejde med SEGES har vi fået udarbejdet en oplandsanalyse, der kaster lys over alle de faktorer, der presser vandmiljøet. Hvis vandmiljøet skal i bedre tilstand, skal vi have flere virkemidler i spil, så landmændene og samfundet ikke spilder ressourcer på nytteløse indsatser. Hvis vandmiljøet skal i bedre tilstand, er der heller ingen tvivl om, at det får betydning for den måde, vi i fremtiden skal drive landbrug og fødevareproduktion på i hele oplandet.

Et andet område, hvor LandboForeningen Midtjylland er involveret, er drikkevand og indsatsplaner. Vi har et vågent øje på Aarhus Kommune, som netop har sendt en ny indsatsplan i høring. Kommunen har til hensigt at pålægge alt landbrug i et kæmpe område på cirka 5000 hektar forbud mod brug af pesticider. Det betyder, at landmænd i området ikke må bruge eller opbevare pesticider på deres ejendom. Det er en principiel beslutning, som har vidtrækkende konsekvenser for alle landmændene.

Landskabsstrategi for Nørreådalen


Af bestyrelsesmedlem Kjeld Bach 

I det sidste års tid har jeg på landboforeningens vegne deltaget i arbejdet med en landskabsstrategi for Nørreådalen.

Viborg, Favrskov og Randers kommuner har med støtte fra Københavns Universitet startet en proces mod en strategi for det fremtidige liv i den 50 kilometer lange ådal. Det spændende ved processen er, at den tager udgangspunkt i interviews med 170 lodsejere i området. Det er en ny og tiltalende måde at arbejde med landskabsudvikling på, hvor der ikke har været oplæg fra kommunal eller anden side til, hvor strategien for landskabet skal ende. Udgangspunktet er de mennesker der bor og lever i ådalen.
 
Det er en læreproces for kommuner, lodsejere, miljø- og naturentusiaster, friluftsfolk og andre interessenter. De skal lære, hvordan der (måske) kan skabes enighed om nogle fælles visioner og målsætninger. Processen startede i begyndelsen af 2020 og forventes afsluttet inden udgangen af 2021.

Der er mange modstridende ønsker, så det er en spændende proces, hvor tiden vil vise, om det lykkes.

Lodsejerne er meget optaget af gennemstrømningen af vand i åen, så dyrkbare områder forsat kan drænes.

Friluftsfolkene er meget interesserede i gode adgangsforhold til åen og mulighed for oplevelser.
Natur- og miljørepræsentanter ønsker besøgscenter og naturpleje.

I næste afsnit kan du læse mere om Nørreådalen.

Viborg Kommunes hjemmeside kan du læse mere om strategien for Nørreådalen.


Der er så dejligt i Nørreådalen!


Fakta
Nørreå har sit udspring i Hald Sø vest for Viborg og løber ud i Gudenåen ved Fladbro nær Randers. Den er cirka 50 kilometer lang med et fald på kun otte meter.

Nørreåen løber gennem Vedsø vest for Rindsholm. Den får tilløb af vand fra Viborgsøerne ved Bruunshåb og forsætter gennem en bred ådal til Fladbro Kro, hvor den løber sammen med Gudenåen.

Nørreåen løber i Nørreådalen, som er en gammel fjordarm gående fra Randers og næsten helt ind til Viborg. Midt mellem Randers og Viborg i den gamle fjord ligger bakkeøen Ø, som tidligere har været en rigtig ø. Her finder man nu naturområdet Ø Bakker.
I århundreder har det været landbrugsland, og åen har været benyttet til transport på pramme, fiskeri og meget andet.

For landbruget på ådalens skuldre var engparcellerne en rigdom i form af hø og afgræsning. Med et gammelt citat: ”Eng er agers moder”.

Græsset og dermed næringsstoffer blev flyttet fra engene og op på agrene ved landbrugene på højdedragene langs ådalen. I nyere tid blev dele af engene drænet og opdyrket – og gav gode udbytter.

Mange spørgsmål
Miljøhensyn og friluftsliv stiller op med nye krav om mindre grødeskæring og stop for dræningen af engene. Med det lille fald på åen er det med mindre vandløbsvedligehold også svært at få vandet væk fra engene. Hvis ikke engene bliver brugt, afhøstet eller afgræsset, vil de forsumpe og gro til i buskads.

Er det natur? Og kan vi forlige nutidens naturopfattelse med bevarelsen af det kulturlandskab, som ådalen også er? Det er noget af det, vi drøfter, i arbejdet med en landskabsstrategi for Nørreådalen.


 

Følg os på Instagram...


De ni foreninger bag Velas er kommet på Instagram – en fælles profil der skal være med til at fortælle den gode historie om dansk landbrug. Tanken er, vi åbner døren til staldene, markerne og livet på landet på Instagram… når nu det er så besværligt i den virkelige verden på grund af COVID-19.
 
Hvis du er på Instagram, vil jeg derfor opfordre dig til at følge profilen. Du finder den ved at søge på @dansk.landbrug. 

KOM MED PÅ GRYDSTEN LANDBRUG OG OPLEV PRÆCISIONSJORDBRUG

 

Landboforeningen Midtjylland inviterer til en inspirerende aften på Grydsten Landbrug om bæredygtigt og økonomisk landbrug med præcisionsteknologi d. 6. juni.

 

- Vi arbejder med præcisionsjordbrug inden for gødning, såning og sprøjtearbejde for at hæve udbyttet på vores meget kuperede arealer og uensartede marker, og få mest muligt ud af kvælstof. Vi sår gradueret for at komme ned i plantetal men samtidig også have planter nok, siger Thomas Østergaard, ejer af Grydsten Landbrug.

 

Thomas har haft bedriften siden 1999, og man kan møde både ham og Morten Balle fra MBA-agro på aftenen samt planteavlskonsulent Christian Lervad-Bach. MBA-agro sår raps på Thomas’ marker.

 

- Præcisionsjordbrug handler om økonomi, bæredygtighed og miljø. Vi har specialiseret os i det, og arbejder med det hele tiden og udvikler løbende vores viden og erfaring om det. Man sparer på ressourcer og input ved at køre præcisionsjordbrug, siger Morten Balle, ejer af MBA-agro.

 

Planteavlskonsulent Christian Lervad-Bach vil svare på spørgsmål og lægge op til en inspirerende aften for gæsterne.

 

- Vi vil snakke om maskinvalg og -strategi, og høre om Thomas’ erfaringer med, hvordan er han kommet i gang med præcisionsjordbrug, hvilke typiske fejl man kan begå. Vi vil fortælle om maskinerne til at køre graduering, og give en gennemgang af maskinerne på bedriften. Vi kigger på en vårbygmark, hvor udsæden er gradueret og tager en faglig diskussion om udsædsmængden, hvor alle kan være med, siger Christian Lervad-Bach.

 

Thomas Østergaard er i øvrigt griseproducent, og driver 430 hektar hvede, raps, rug og byg med præcisionsudstyret.

 

Arrangementet finder sted 6. juni klokken 19, hvor der startes på Nabevej 17 og sluttes af på Vesterbyvej 9b i Viborg. Man kan tilmelde sig på tlf. 3050 0636.