Nyt vedr. COVID-19

Dato: 30-10-2020

Regeringen har indført en række nye tiltag, der skal forhindre corona-smitte fra vandrende arbejdskraft

Coronatest af internationale medarbejdere

Fra mandag d. 26. oktober skal internationale medarbejdere fra højrisikolande i EU samt karantænelande uden for EU, Schengen og Storbritannien fremvise en negativ corona-test foretaget senest 72 timer før indrejsetidspunktet for at krydse den danske grænse. Det sker som følge af den øgede smittespredning blandt internationale medarbejdere i Danmark.

Kravet om en negativ test gælder ikke for grænsependlere, der dagligt krydser grænsen og for godstransport af hensyn til forsyningssikkerheden. Ifølge EU-lovgivningen er du grænsependler, hvis du arbejder i ét EU-land, men bor i et andet, som du vender tilbage til dagligt eller mindst én gang om ugen

Regeringen ønsker desuden at finde en model, hvor der ud over fremvisning af en negativ test ved grænsen følges op med et krav om test efter 2-4 dages ophold i Danmark. I den forbindelse er der igangsat trepartsdrøftelser mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om arbejdsgivernes mulighed for at pålægge ansatte at blive testet for coronavirus og blive oplyst om testens resultat.

Skærpet tilsyn ang. boligforhold

Blandt de øvrige tiltag til begrænsning af smitte fra internationale medarbejdere vil regeringen gennemføre skærpet tilsyn på arbejdspladser med vandrende arbejdskraft. Det gælder bl.a. landbrug- og skovbrugsområdet samt slagterier.

Tilsynsindsatsen vil bl.a. fokusere på boligforhold, hvor arbejdsgivere opfordres til at sikre, at der sker forebyggelse af coronavirus også ved ophold i boligen. Sundhedsstyrelsen udarbejder retningslinjer om forebyggelse af corona og hindring af smitte fra vandrende arbejdskraft, der deler husstand under ophold i Danmark, som kan understøtte arbejdsgiverne i denne opgave. L&F vil følge udviklingen af disse retningslinjer nøje.

Indtil da har L&F i samarbejde med bl.a. SEGES, GLS-A og 3F udarbejde flere faktaark og et idekatalog om, hvordan man kan begrænse smitte med coronavirus på arbejdspladser i landbrugs- og fødevaresektoren. Materialet kan findes på BAU Jord til Bord og er oversat til engelsk, polsk, rumænsk, litauisk og ukrainsk. 

Øvrige tiltag

Regeringen opfordrer til brug af mundbind i forbindelse med al samtransport med deltagelse af mere end to personer, hvor transporten er arbejdsrelateret. Dette gælder også transport til og fra arbejde.

Der opfordres endvidere til, at arbejdsgivere, hvor der er internationale medarbejdere på arbejdspladsen, skal organisere og fordele arbejdet, så det løses i mindre grupper, hvor det er de samme 5-10 personer, som arbejder og holder pause sammen.

For yderligere information om regeringens tiltag henvises til faktaark på beskæftigelsesministeriets hjemmeside.

L&F er glade for at restriktionerne fortsat gør det muligt for de nødvendige internationale medarbejdere at komme til Danmark, men vil følge udmøntningen af tiltagene tæt for at sikre, at danske landmænd kan opretholde produktionen af fødevarer.

Har du spørgsmål til ovenstående? Så kontakt L&F:

  • Erhvervspolitisk konsulent Benedicte Gjerding Dahlberg på 2849 2610 / bgda@lf.dk
  • Erhvervspolitisk chef Morten Holm Østergaard på 3137 3111 / moos@lf.dk
  • Medlemschef Niels Kenneth Østergaard Scheel på 2488 3928 / nks@lf.dk

KOM MED PÅ GRYDSTEN LANDBRUG OG OPLEV PRÆCISIONSJORDBRUG

 

Landboforeningen Midtjylland inviterer til en inspirerende aften på Grydsten Landbrug om bæredygtigt og økonomisk landbrug med præcisionsteknologi d. 6. juni.

 

- Vi arbejder med præcisionsjordbrug inden for gødning, såning og sprøjtearbejde for at hæve udbyttet på vores meget kuperede arealer og uensartede marker, og få mest muligt ud af kvælstof. Vi sår gradueret for at komme ned i plantetal men samtidig også have planter nok, siger Thomas Østergaard, ejer af Grydsten Landbrug.

 

Thomas har haft bedriften siden 1999, og man kan møde både ham og Morten Balle fra MBA-agro på aftenen samt planteavlskonsulent Christian Lervad-Bach. MBA-agro sår raps på Thomas’ marker.

 

- Præcisionsjordbrug handler om økonomi, bæredygtighed og miljø. Vi har specialiseret os i det, og arbejder med det hele tiden og udvikler løbende vores viden og erfaring om det. Man sparer på ressourcer og input ved at køre præcisionsjordbrug, siger Morten Balle, ejer af MBA-agro.

 

Planteavlskonsulent Christian Lervad-Bach vil svare på spørgsmål og lægge op til en inspirerende aften for gæsterne.

 

- Vi vil snakke om maskinvalg og -strategi, og høre om Thomas’ erfaringer med, hvordan er han kommet i gang med præcisionsjordbrug, hvilke typiske fejl man kan begå. Vi vil fortælle om maskinerne til at køre graduering, og give en gennemgang af maskinerne på bedriften. Vi kigger på en vårbygmark, hvor udsæden er gradueret og tager en faglig diskussion om udsædsmængden, hvor alle kan være med, siger Christian Lervad-Bach.

 

Thomas Østergaard er i øvrigt griseproducent, og driver 430 hektar hvede, raps, rug og byg med præcisionsudstyret.

 

Arrangementet finder sted 6. juni klokken 19, hvor der startes på Nabevej 17 og sluttes af på Vesterbyvej 9b i Viborg. Man kan tilmelde sig på tlf. 3050 0636.